Drożdżowa chałka na mleku sojowym

Drożdżowa chałka to kolejny przepis, który mi zawsze wychodzi. Zdarzyło mi się nie dodać jajka i nawet to nie zepsuło zaczynu i smaku chałki. Przepis jest idealny dla osób z nietolerancją laktozy. Wychodzi z każdym rodzajem mleka roślinnego. 

Składniki:
  • 250 ml mleka roślinnego 
  • 7 łyżek cukru
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 gram mąki pszennej
  • 60 gram masła lub margaryny
  • Szczypta soli
  • 1 żółtko do posmarowania
Zaczyn

W pierwszej kolejności lekko podgrzewam mleko.

W dużej plastikowej misce rozcieram drożdże z dwoma łyżkami cukru, aż staną się płynne. Następnie dodaję 4 łyżki mąki i ciepło mleko. Mieszam składniki i rozcieram grudki mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawiam na 10-15 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno, przykrywam go ściereczką.

Ciasto

Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję resztę cukru, szczyptę soli. Suche składniki mieszam ze sobą. Następnie wkrajam masło, wbijam jajko i na końcu dodaję wyrośnięty zaczyn. Zaczynam wyrabiać ciasto. Na początku dość mocno klei się do palców. Po kilku minutach zagniatania składniki zaczynają wiązać się ze sobą. Ciasto staje się elastyczne i lekko gumowe. Jeżeli jest taka potrzeba podsypuję trochę mąki. Po około 15 minutach wyrabiania odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Przykrywam je ściereczką. Zmywam resztki z palców. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ciasto idealnie odeszło od rąk podczas wyrabiania.

Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość. Zagniatam je ponownie i dzielę na 3 równe części. Z każdej z nich formuję 3 równe wałki. Następnie układam je obok siebie od razu na blaszce wyłożonej papierem i zaplatam jak warkocz. Końce łącze ze sobą. Tak przygotowaną chałkę odstawiam na kolejne 30 minut. Na koniec przygotowuję kruszonkę.

Kruszonka:
  • 30 gram mąki
  • 20 gram masła
  • 15 gram cukru

Składniki łączę ze sobą, zagniatam i wstawiam do lodówki.

Pieczenie

Piekarnik ustawiam na 180 stopni, tryb góra-dół.

Na sam koniec smaruję chałkę roztrzepanym żółtkiem, później posypuję ją kruszonką. 

Piekę około 35 minut w piekarniku elektrycznym.

Drożdżowa chałka jest gotowa. Najchętniej jemy ją z masłem lub z masłem i dżemem.

Jeżeli czytałyście moje wcześniejsze kulinarne wpisy to wiecie, że jestem fanką drożdżowych wypieków. Uwielbiam zapach i smak drożdży, a samo wyrabianie ciasta sprawia mi naprawdę dużą przyjemność.

Macie swoje sprawdzone drożdżowe wypieki? Pochwalcie się w komentarzach. Chętnie wypróbuję coś nowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czytaj również